MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Mülakat Sürecinde Ücret beklentisi'ne ne yazsam?

Mülakat Sürecinde Ücret beklentisi'ne ne yazsam, mülakat sürecinde ücret, m…

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Mülakat Sürecinde Ücret beklentisi'ne ne yazsam?

20 Ekim 2013 Pazar
İş arama sürecinin önemli aşamalarından biri olan ücret belirleme konusunda adayların kafası karışık. Başvuru formlarının ‘kritik’ satırı, “ücret beklentisi” hanesine ne yazmanız gerektiğini uzmanlara danıştık

İş başvurularının en kritik süreçlerinden biri “talep edilen ücret” konusudur. Kimi zaman başvuru formu doldurulduğu esnada kimi zaman da birkaç görüşmenin ardından söz sırası mutlaka “maaş beklentiniz”e gelir. Bazı şirketler birkaç görüşmenin ardından ücret meselesini gündeme getirmeyi tercih ederken bazıları da henüz başvuru aşamasında adaya istediği ücreti sorar. Peki bu kritik süreçte taraflar nasıl davranmalı?

Bu zor konuya doğru yaklaşım ne olabilir?


Danışmanlık firması Human Resources Management’ın kurucu ortağı Aylin Nazlıaka, “Şirketler, adayın kendisini nasıl konumlandırdığını anlamak için başvuru formlarına ‘istenilen ücret’ bölümü koymayı tercih ediyor. Buraya yazdıkları bilgiye göre de adayları mülakata çağırıp çağırmamaya karar veriyor” saptaması yapıyor.

Adayın piyasa ortalamasının altında bir ücret talep etmesinin büyük şirketler tarafından “acaba yetkinliklerine mi güvenemiyor” şeklinde yorumlandığını belirten Nazlıaka, yalnızca düşük kar marjları ile çalışan KOBİ’lerin düşük ücret talep eden adayları kabul ettiğini ifade ediyor. Bu nedenle yapılandırılmış bir ücret sistemi olmayan şirketlerin ücret politikasını, başvuru formlarında belirtilen ücretler belirliyor. Amaç ise istihdam edeceği en iyi adayı, en düşük ücretle işe alabilmek.

Klişelere dikkat

Kritik süreçte “Bu pozisyon için beklediğiniz ücret düzeyi nedir" sorusunun artık kemikleşmiş birkaç cevabı bulunuyor. Bu cevaplar şirketin büyüklüğüne, adayın halihazırda çalışıp çalışmadığına, açık pozisyona ve hatta kişinin yetiştiği çevreye göre değişiklik gösterse de ,“Önemli olan çalıştığım yerdeki huzurum”, “Kişisel gelişimime önem veriyorum” ya da “Hak edene gerekli ücreti vereceğinizi düşünüyorum, zaten kendimi gösterir hak ederim” gibi klişe cevaplar artık ‘para’ etmiyor.

İnsan kaynakları danışmanlarının ortak görüşü ‘iş görüşmesine gittiğinizde ya da başvuru formu doldururken, ücret kısmını açık veya tartışılabilir bırakmakta fayda var’ şeklinde. Nazlıaka “Eğer kesinlikle çalışmak istediğiniz bir firmaya başvurduysanız ücret bölümünü boş bırakın” önerisinde bulunuyor.

“Ücret aralığı bırakın”


Düzenli bir ücret politikasına sahip firmaların, başlangıç pozisyonları için teklif ettiği ücret ve diğer yan haklar, genellikle belirlenmiş oluyor. Çok fazla esnekliğin gösterilmediği bu firmalarda önerilen ücreti kabul veya reddetmekten başka şansınız da bulunmuyor. Bu nedenle de başvurulan şirket, adayın gerçekten çalışmak istediği bir firma ise ücret bölümünün boş bırakılması tavsiye ediliyor. “Bu haneyi boş bırakan adayın, ücret konusunda esnek olduğuna dair genel bir görüş var. Bu nedenle aday, aranan özelliklere sahipse ve ücret bilgisini boş bırakmışsa, mutlaka mülakata çağırılır” diyor insan kaynakları danışmanı Nazlıaka.

Büyüklüğü ne olursa olsun eğer firma, adaydan bir ücret belirtmesini bekliyorsa direkt bir rakam yerine, ücret aralığı yazmanın daha doğru olacağını belirtiyor uzmanlar. Adaylara bir de tavsiyeleri var: Başvuruda bulunacağınız firmanın ücret yapısını ve söz konusu pozisyona, o sektörde hangi aralıklarda ücret ödendiğini mutlaka araştırın!

Eğer halihazırda çalışan iseniz veya araştırma yapmadan gittiyseniz, eski işinizden aldığınız maaşın biraz üzerinde bir fiyat istemek doğru yol olarak kabul ediliyor. Ancak bu durum, başvurduğunuz işin büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir.


Ücret talebinde kritik tavsiyeler


- Mülakatlarda ücret konusuna olabildiğince geç girmeye çalışın.
- Maaş konusunu tartışmaktan çekinmeyin. Teklif edilen ücreti, karşı çıkmadan kabul etmek zorunda değilsiniz.
- İstediğiniz rakama dair aşırı ısrardan kaçının.
- Kesinlikle çalışmak istediğiniz bir şirketse “talep edilen ücret” kısmını boş bırakın.
- Mutlaka ücret yazmanız istenirse tek bir rakam yerine ücret aralığı yazmayı tercih edin.
- Başlangıç ücret miktarı şirketlerin yapısına göre değişse de genelde yabancı şirketler yeni mezunları, yerellere göre daha yüksek maaşla işe alır.
- En yüksek başlangıç ücreti ise bin ila 2 bin 500 YTL arasında değişen rakamlarla bilişim sektöründe. Bunu finans ve muhasebe dalları takip ediyor.
- Lisans, yüksek lisans ve doktora dereceleri ise şirketlerin (ne yazık ki) sadece dörtte birinde giriş maaşını etkiliyor.
- Lisans durumuna önem veren şirketler, yüksek lisans ve doktorası olan mezunlara yüzde 10-15 daha fazla ücret veriyor.


Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?