MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

301 Yönlendirmesi Hakkında Herşey

301 Yönlendirmesi Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır? Konusu için sayfamızı z…

Ak Blog SEO
4349759590016280108

301 Yönlendirmesi Hakkında Herşey

3 Nisan 2019 Çarşamba

301 Yönlendirmesi Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirmesi Nedir? Ne İşe Yarar ve Nasıl Yapılır?
301 Yönlendirmesi Hakkında Herşey
301 Yönlendirmesi, bir internet sayfasını kalıcı olarak başka bir adrese yönlendirmek için yapılan kullanılan yönlendirme yöntemidir. 301 yönlendirmesi yöntemiyle yapılan yönlendirmelerde, internet tarayıcısı 301 Redirect’i otomatik olarak algılar ve kullanıcının hiçbir aktivitede bulunmasına gerek kalmadan tarayıcı yeni hedef adrese yönelir.
301 Yönlendirmesi birçok amaç için kullanılabilir. Genelde HTML koduyla yapılacak yönlendirmelerin aksine, kullanıcıların bekleme süresini kısaltmak amacıyla 301 yönlendirmesinden faydalanılır. Bazen ise bir Webmaster, sayfasını bir başka sayfaya taşıdığında veya internet sitesinin alan adı ya da URL yapısını değiştirdiğinde 301 yönlendirme yöntemini kullanır. Bu sayede yalnızca sayfayı ziyaret eden kullanıcılar değil, arama motorlarının botları da bu sayfanın taşındığından haberdar olabilirler. Google Webmaster Trend Analisti Gary Illeys’in ifadesine göre 301 yönlendirmesi yapmak sayfanızın SEO değerini korumaya yardımcı olur. Arama motoru botları artık eski sayfanın geçersiz olduğunu anlar ve yeni adresi Index sistemlerine güncel sürüm alırlar.

301 Yönlendirmesi Ne İşe Yarar?

301 Yönlendirmesi
301 Yönlendirmesi, bir sayfayı kalıcı olarak bir başka sayfaya taşındığınızda veya URL yapısı üzerinde değişiklik yaptığınızda kullanılır. 301 yönlendirmesi sayesinde, sayfanızı ziyaret eden kullanıcılar kırık linklerle karşılaşmak yerine doğrudan güncel sayfalara erişebilirler. Webmaster ve dijital pazarlamacıların 301 yönlendirmesinden faydalandıkları bazı klişeleşmiş senaryolar vardır. Bunları şöyle özetleyebiliriz.

Alan adı veya sayfa değişikliği: Bazen internet sitenizi yeni bir alan adına taşımanız gerekebilir. Sitenizi yeni bir alan adına taşıdığınızda 301 yönlendirmesi yaparak kullanıcıları otomatik olarak güncel adrese yönlendirebilirsiniz. Arama motorları bu değişikliği “Bu internet sitesi artık kalıcı olarak şu adres üzerinden hizmet vermeye devam edecek” olarak algılar ve arşivlerini düzenlerler. İnternet sitenizdeki herhangi bir sayfa için de 301 yönlendirmesini kullanabilirsiniz. Geçerliliğini yitirmiş bir sayfanızı yeni bir sayfa olarak güncellediğinizde, eski sayfanızı 301 yöntemiyle yeni sayfanıza yönlendirebilirsiniz. Böylece kullanıcılar ve arama motorları geçersiz bağlantılar ve kırık linklerle karşılaşmak yerine güncel sayfalara erişmiş olur.
HTTP / HTTPS Değişimi: İnternet sitenizi HTTP’den HTTPS sürümüne taşıdığınızda bu kalıcı bir değişikliktir. Bu tarz kalıcı değişikliklerde basit bir 301 yönlendirmesi uygulayarak sayfalarınızı HTTPS protokolüne taşıyabilir ve karşılıklıkların önüne geçebilirsiniz.
Sitenin aynı organizasyon tarafından farklı bir sitesine taşınması: Nadiren olsa da, bazen aynı alanda yer alan birden fazla internet siteniz olabilir veya aynı alandaki bir siteyle ortaklık kuracak olabilirsiniz. Sarfedeceğiniz tüm eforu daha başarılı olana kaydırmak adına 301 yönlendirmesi ile bir sitenizi diğer sitenize kalıcı olarak yönlendirebilir, sitelerinizi birleştirerek iki parçadan daha güçlü bir internet sitesi meydana getirebilirsiniz. 301 yönlendirmesi bunu gerçek kılmanın en kolay yoludur.
Geçerliliğini yitiren sayfalar: Geçerliliğini yitiren ve artık kullanımda olmayan internet sayfalarını sistemden kaldırırsanız, azınlık durumundaki bazı kullanıcılar ve arama motoru robotları sayfaya ulaşmak isterken 404 hatasıyla karşılaşır. Bunun yerine sitenizi ölü linklerden kurtarmak adına 301 yönlendirmesi yöntemini kullanabilirsiniz. 301 yönlendirmesiyle içeriği daha güncel ve alakalı bir sürüme veya anasayfanıza yönlendirebilirsiniz.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirmesi yapmanın birçok farklı yöntemi vardır. PHP gibi programlama dillerinde yazılımcılar basit bir 301 yönlendirme kodu yardımıyla tek veya birden fazla sayfayı yönlendirebilirler. Eğer Apache kurulu bir Hosting veya sunucu kullanıyorsanız .htaccess dosyasını kullanarak yazılım bilginiz olmasa bile 301 yönlendirmeleri yapabilirsiniz.

Windows sunucu kullanıcıları için 301 yönlendirmesi ASP sayfaları üzerinden efektif olarak yapılabilir. Bazen ise webconfig dosyasını düzenleyerek 301 yönlendirmesi yapılandırılabilir. Kullandığınız hosting yönetim sistemi de (cPanel veya Plesk gibi) 301 yönlendirmeleri yapmanıza yardımcı olabilir. Bunların dışında WordPress gibi CMS sistemi kullanıyorsanız, bulacağınız çeşitli eklentiler (Plugin) yardımıyla 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz.
Hangi yöntemi kullanmak istediğinize karar verdiyseniz aşağıdaki örnek teşkil etmesi için açıkladığımız 301 yönlendirmesi kodu ve yöntemleri aracılığıyla yönlendirmeler atayabilirsiniz.

.htaccess ile 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

.htaccess dosyanıza FTP’niz üzerinden ulaştıktan sonra bir metin editörü yardımıyla dosyayı düzenlemek için açın. Ardından ihtiyacınıza göre aşağıdaki 301 yönlendirme kodlarından birini dosyaya ekleyip kaydedin. .htaccess dosyasının sadece Apache kullanan web sunucularında olacağını unutmayın. Sunucunuz Apache kullanıyor ancak buna rağmen FTP üzerinde .htaccess dosyasını göremiyorsanız, kullandığınız FTP yazılımlarının gizli dosya ve klasörleri gösterdiğinden emin olun.

.htaccess ile yaptığınız yönlendirmelerde oldukça dikkatli olmalısınız. Hatalı bir kod satırı kullanmanız durumunda, Internal Server Error 500 gibi durum hata kodlarından biriyle karşılaşabilirsiniz.

PHP ile 301 yönlendirmesi yapabilmek için PHP’yi en azından temel düzeyde bilmeniz gerekir. Temel düzeyde PHP bilginiz olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki PHP kod betiğini kullanabilirsiniz.

<?php
// Permanent 301 redirection
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: https://yeniadres.com/");
exit();
?>

WordPress ile 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

WordPress’de kullanacağınız eklentiler sayesinde PHP kodu kullanmanıza veya .htaccess dosyanızın ayarlarını değiştirmeye gerek kalmadan, istediğiniz bir sayfayı bir diğer sayfaya yönlendirebilirsiniz. Alt sayfaları yönlendirmek adına en başarılı eklentilerden biri olması nedeniyle Redirection WordPress eklentisini kullanabilirsiniz.
Eklentiyi yükledikten sonra giriş durumu, tarayıcı özellikleri, referrer, Cookies, HTTP header ve özel filtrelerle gelişmiş 301 yönlendirmeleri yapabilirsiniz. Eklentiyi WordPress’inize kurup aktif hale getirdikten sonra WordPress paneli > Araçlar > Redirection üzerinden ulaşıp kullanmaya başlayabilirsiniz.

ASP.NET ile 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

ASP.net’de standart 301 yönlendirmesi yapmak için aşağıdaki kodu kullanabilirsiniz:

Response.Status = "301 Moved Permanently";
Response.StatusCode = 301;
Response.StatusDescription = "Moved Permanently";
Response.AddHeader("Location", "URL-YAZINIZ");
Response.End();


Eğer ASP.NET 4.0 kullanıcısıysanız yukarıdaki kod yerine aşağıdaki yeni kullanım metodundan faydalanabilirsiniz.

Response.RedirectPermanent("URL-YAZINIZ");

Alıntı: wm
--
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?