MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

WebAssembly Nedir Ne işe Yarar

WebAssembly Eğitimi, WebAssembly Nedir Ne İşe Yarar?

Ak Blog SEO
4349759590016280108

WebAssembly Nedir Ne işe Yarar

12 Haziran 2020 Cuma

WebAssembly Nedir? Ne İşe Yarar?

WebAssembly Nedir Ne işe Yarar -  Yazılım Eğtimleri
WebAssembly Nedir?
WebAssembly ile ilgili temel bilgiler öğrenmeye hazır mısınız?

WebAssembly Temel Eğitim

Sizlere bu konumuzda yazılımcıların dikkatini çekebileceğini düşündüğümüz WebAssembly konusuna dair temel düzey ve başlangıç seviyesinde bilgiler vereceğiz. WebAssembly ile ilgili sitemizdeki ilk konumuzun olmasından ötürü canınızı sıkmadan şeker tadında bir yazı hazırlayalım dedik. Görünür de biraz uzun gibi görünse de ve müsait bir ortamda iseniz kahvenizi veya çayınızı hazırlayarak WebAssembly konusuna dair bilgiler öğrenmeye ne dersiniz?
WebAssembly Eğitimleri - WebAssembly Öğren
WebAssembly Eğitimleri

WebAssembly Nasıl Ortaya Çıktı?

Sorumuzun gayet açık ve merak ettiğinizi düşünüyoruz. WebAssembly, web sitelerinde C/C++ /Rust gibi ileti seviyeli dillerin derlenebilmesi, çalıştırılabilmesi ve taşınabilmesini sağlayan bir proje olarak ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Daha fazla detay bilgi için sitemizde ilgili konuya bakın demeyi çok isterdik. Ne yazık ki konumuzun başında da belirttiğimiz gibi ilk konumuz olması hasebiyle bunun için sizlere yinede yardımcı olma adına aşağıdaki linki ziyaret etmenizi önerebiliriz.

WebAssembly Hangi Yıl Ortaya Çıktı?

WebAssembly projesi 2015 yılının şubat 12 sinde dünyaca ünlü firmalardan olan Apple, Google, Microsoft ve Mozilla gibi birbirlerine özellikle rakip teknoloji işletmelerinin web programlama standardı konusunda bir araya gelip ve WebAssembly Community Group adı altında birleşmeleriyle başladı diyebiliriz.

WebAssembly 'nin Amacı Nedir? Neyi Amaçlamaktadırlar?

WebAssembly projesinin asıl ve temel ana amacı flash player, unity player, Silverlight gibi eklentilerin HTML5 ile birlikte artık tarayıcılar tarafından desteklenemeyeceğinin duyurusundan sonra alternatif olarak ortaya çıktığını belirtebiliriz. Özellikle belirtmekte fayda olacağını düşünerek, WebAssembly projesi sayesinde bu noktaya dikkat etmenizi ve altını çizerek belirtmek istiyoruz, artık web tarayıcıların (browserlar) herhangi bir eklentiye ihtiyaç kalmaksızın yüksek performans gerektiren işlemlerin gerçekleştirilmesi sağlanması hedeflenmiştir. 

Örnek Ek bilgi: Javascript 1995 yılında Brendan Eich tarafından on günde geliştirildiğinden beri oldukça çok yol katetti ve bugün sekizinci versiyonu olan EcmaScript 2017 artık duyuruldu. JavaScript çok yetenekli dynamic-type bir dil ve dilin başlangıç seviyesinden bugüne kadar geliştiği süre içerisinde bir çok iyi tarafları olduğu gibi bir çok da kötü tarafı olduğunu söyleyenlerde var. Bu kötü taraflarını düzeltmek için  yıllar içerisinde de bir çok JavaScript Compile dil yazıldı. Bunların başını ise CoffeScript, TypeScript, Dart gibi projeler çekmektedir.
Yukarıdaki anlattığımız WebAssembly  ile birlikte bazı tarayıcılar zamanla kendi JavaScript Engine geliştirerek bu dilden verim almak adına daha hızlı çalıştırmak için projeler geliştirdiğini söyleyebiliriz. Örneğin bunlar arasında en popüler olanlardan Google V8, veya Microsoft Chakra yada Mozilla SpiderMonkey’dir.
Bu kısıma kadar sizlere JavaScript dynamic-type bir dil olduğunu belirttik. Ancak konuya açıklık getirerek bilmenizi istediğimiz ve önemli olarak gördüğümüz bir başka konuya da değinelim. Static-type dillere göre de belli bir sınıra kadar optimize edilmekle birlikte yüksek performans gerektiren 3D, VR (Virtual Reality), AR (Augmented Reality) gibi işlemlerde performans ciddi bir ihtiyaç konusu söz konusu. İşte bu noktada bilmeniz gereken çok önemli kısım ise, hem tarayıcı eklentisi gerektirmeyen, taşınması kolay, hemde performans konusunda ihtiyacımızı karşılayacak bir teknoloji olarak karşımıza WebAssembly projesi çıkmaktadır. Buna benzer bir durum ise mobil dünyasında da performans gerektiren durumlarda da karşımıza çıkmaktadır. Özellikle telefon veya artık günümüzde Mobil dünyası diye adlandırdığımız teknoloji uygulamalarına baktığımızda, (Android) ise NDK (Native Development Kit) projesi ile bu durum aşılıyor, yani NDK ile  C/C++ kullanarak uygulama geliştiriliyorsunuz. Tıpkı burada da C/C++ dillerinin tercih edilmesinin sebebi de tabi ki de performanstır ve WebAssembly bu noktada devreye girmektedir.


Örnek Ek bilgi: WebAssembly’nin binary haldeki verisi (kısaca wasm olarak adlandırılır) boyut olarak da küçüktür. Böylece bu binary veri, Internet üzerinden de hızlı bir şekilde indirilebilir. Binary formata sahip olduğu için de JavaScript daha hızlı bir şekilde kodu çözümlenmesi işleyişini gerçekleştirecektir.
İşinize yarayacağını düşündüğümüz WebAssembly ile ilgili yapılmış demolar için aşağıda paylaştığımız link adresinden bakabilirsiniz.
https://webassembly.org/demo/

WASM ile İlgili Diğer Gelişmeler ve Girişimler Nelerdir?

Son yıllarda özellikle Google üzerinde farklı amaçlar doğrultusunda çalışmalar oldu. Google, PNaCI (Portable Native Client) üzerinde çalışmalarını yaptığını söyleyebiliriz. Apple ise FLT LLV üzerinde, Mozilla da asm.js üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyebiliriz. Microsoft tarafından ise şu ana kadar herhangi bir kayda değer bir girişim olmadığını söyleyebiliriz. İstihbarat bilgilerimiz şimdilik bu yönde ve ilerleyen dönemler de daha açıklayıcı bilgiler vereceğiz. 
Yukarıda bahsettiğimiz girişimlerle ilgili firmalar farklı deneyimler elde ettiler. Hatta bu firmaların bir araya gelerek, edindikleri bilgileri veya deneyimleri WebAssembly üzerine uyguladıklarını belirtebiliriz. Karamsar olmayın.
Doküman Akblog.Net editörleri tarafınca kaleme alındı. - Hüseyin AKTAŞ

WebAssembly nin yazılımda dünyasında yerini alması durumda  JavaScript’in Sonu Gelir mi?

Buraya kadar elimizden geldiğince sizlere doğru bilgi vermeye çalıştık. Yinede konuya dair sorlarınızı yorum bölümünden alabiliriz. Sizlere internet üzerinden edindiğimiz bir bölümle konuyu sonlandıralım.
Alıntı bilgi: Web geliştiricilerinde bildiği gibi JavaScript, web için kesinlikle vazgeçilmez bir programlama dili diyebiliriz. Diyebiliriz kelimesinden öte kesin öyledir. Cümlede anlatım bozukluğu mu yaptık galiba.  Neyse konumuza devam edelim kısa kısa cümlelerimizle. JavaScript web geliştiriciler için oldukça geniş ve dahası ES7 ve Es8 sürümleri için bir çok yeni geliştirme planlanmış durumda dersek doğru bir cümle olacaktır.. WebAssembly şu anda geliştirme sürecinde olduğunu unutmayınız. Belirli bir kullanıcı kitlesi yakalaması şuan itibariyle zaman alabilir. Sabırlı olun. Sizler için zamanla bilgi vermeye devam edeceğiz.


-- 
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. Sizlere bu konumuzda WebAssembly Nedir Ne işe Yarar tüm detaylarıyla bilgi vermeye çalıştık.
    WebAssembly konumuz eğitim tadında bir yazı olduğunu düşünüyoruz ve okuduğunuzda gayet kolayca anlayabileceğiniz nitelikte yazı formatındadır.
    Konuya dair sormak istediklerinizi yazabilirsiniz yorum olarak.
    Alanında uzman ekibimiz sorularınıza cevap verecektir.
    Akblog.NET - Dijital Pazarlama - Google SEO

    YanıtlaSil
  2. Katkılarından ötürü Ahmet Bey'e teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. AHMET DEMIR HEY12 Haziran 2020 23:49

    O kadar güzel bir dille yazmışsınız ki. Adını bile ilk defa duyduğum bu yazılım dili ile ilgili kafamda bir türev oluştu dersem sayenizde olmuştur efendim. Katkılardan ötürü Ahmet beye teşekkürlerinizi dile getirmişsiniz. O ahmet ben miyim anlayamadım.
    Saygılarla bu arada.
    WebAssembly ile ilgili başka dokümanlar da bekleriz. Merak ettiğim bir konu. Dikkatimi çeken bir yazı ve dikkat konusunda beni ele geçirdiniz resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Ahmet Demir BEY.
      Bahsi geçen Ahmet Bey bir başka Ahmet Bey'dir. Sizinle alakası olmayıp ve güzel yorumunuz için teşekkür ederiz yinede.
      WebAssembly konularımız veya başka konularımız için sitemizin takipçisi olmanız yeterlidir. Güncel konulardan haberiniz olacaktır.
      Saygılarla.

      Sil
  4. Bismillah ama. Daha yeni konu açıp sıralamaya nasıl girdiniz. Sitenizin içeriği seo. Seo da eyvallah sıralamanız güzel ama açtığınız konu nasıl sıralama yapıyor anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gökhan Alpdemir13 Haziran 2020 01:03

      Adamın makalesi gayet anlaşılır bir dille. Başlıklara dikkat ediyor birde konuyu açmak için açmıyor. Gerçektende bilgi niteliği taşıyan içerik oluşturuyor. Sanırım bundan ötürüdür ki google da sıralama yapıyor. Yorumunu okuduktan sonra WebAssembly yazdım. Gerçektende sıralaması var. WebAssembly Eğitimi yazdım ilk sayfa da yerini almış. Hatta konu başlığına göre arama yapayım dedim. Yani WebAssembly Nedir? diye arama sonucunda yinede sıralamaya girmiş.
      Sayın admin bunu nasıl başarıyorsunuz? Bu sıralama konusunda takdire şayan ama merak etmiyor da değiliz açıkçası. Murat ULUSOY ''un da söylediği gibi vallahi Bismillah. Daha konu yeni. Türkiye arama sonuçlarında zaten ilk sıralardasınız WebAssembly konusunda birde dünya arama sıralamalarında da konu sıralaması mevcut.
      Lütfen cevap veriniz.

      Sil
  5. Paylaşımlarınızı beğeniyorum. İlk defa duyduğum ve okurken başlamamak için nedenimiz olmayan bir yazı dizisi olmuş yine sayın Hüseyin bey..
    Konuda belirtildiği gibi aklınıza takılan sorularınızın olması durumda yardımcı olmak için hazırız.
    Saygılarla yeni makalenizde buluşma dileğiyle.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, ellerinize sağlık çok güzel bir doküman olmuş. Teşekkür ederim ve aradığım bilgiyi gayet güzel dile getirmeniz çok güzel olmuş.

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?