MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Grafikleri Yorumlayamamak

Grafikleri Yorumlayamamak, ekonomik grafikleri yorumlamak, ekonomi yazıları, ek…

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Grafikleri Yorumlayamamak

1 Kasım 2013 Cuma

Grafikleri Yorumlayamamak

Grafikleri Yorumlamayı Bilmem Grafikleri Yorumlayamamak. Grafikten kasıt Finans dünyasında Kurtlarla karşı karşıya gelme durumunu açıkladım

Google books da davranışsal iktisat alanında yazılmış kitap incelemesi yaparken,birden gözüme Richard Peterson'un kitabı ilişti.Şans eseri kitabın ön izleme yapılabilen birkaç sayfası da bugün yazmaya çalışacağım konuyla ilgili.Makalenin orijinali de linkte.



Yatırımcılar al/sat kararı verirken gözlerini ya en tepeye ya da dibe dikerler.Düşünün,bir hisse senedi 6 ay boyunca yatay hareket etti,sonrasında yukarı hareket yaptı ve tekrar önceki fiyat seviyesine geri döndü.Başka bir hisse senedi şöyle grafik çizsin,bir iki ay yatay bant hareketi sonrasında ani bir düşüş ve tekrar eski yatay fiyat seviyesine toparlanış.



Burayı iyi okuyun,iki hisse senedini de alanlar hareket sonunda %20 getiri elde etti.Profesörler küçük birikimli ve kurumsal yatırımcıları bir araya getirip hangi hisse senedini alırsınız sorusunu sormuşlar,aldıklar cevap ise...

Gözünüzü açın,araştırmacılar işin cinliğini arttırıp,temel verileri birbirine çok benzer şirketleri seçmişlerdi,amaçları bilgili/bilgisiz yatırımcıların temel verileri aynı olan,yıl sonunda aynı getiriyi sağlayan şirketler için satın alma kararı verirken hangi veriyi ön plana alacaklarıydı?

Grafikleri tabii ki.Getirinin aynı olduğu deneklere söylense de yatırımcı psikolojisine güzel bir örnek oluşturup,saçma sapan bir düşünme hali içerisine girdiler.Onların mantığı siz amatör yatırımcılara ders olsun,siz de şapkanızı önünüze koyup bir düşünün,eminim anlattıklarım tanıdık gelecek.

Amatörler,düşen hisse senedini gördüğünde kesin ve kesin,"Bu hisse senedi düştüyse kesin vardır bi bokluk" diyerek olumsuz bir sebep ararken,yükselen hisse senedini gördüğünde ise,"Off,ne güzel yükselmiş,vardır bunun bi kerameti" diyip olumlu sebep bulmaya çalışıp,kendini kandıracaktır.

Beynin bir zaafını daha öğrenmiş oldunuz,bizi istediği gibi yönlendiren beynimiz,bir kez daha kendimizi kandırmamıza izin vermiş oldu.(olumluyu abartıp olumsuzu kaale almayarak)

Grafikleri yorumlamayı bilmeyen zavallılar,araştırma sonucunda büyük hezeyanlar yaşamıştı.Tepe yapan hisse senedinden dip yapana oranla daha fazla lot satın almayı düşünürken,satarken de dip yapan kağıtlarını satma seçeneğine ağırlık vermişlerdi.

Buradan anlaşılan şu ki,ya bu denekler geri zekalı ya da temel yatırım kurallarını bilmiyorlar,birinciden tam emin değilim.

Emin olduğum tek şey,grafikleri mükemmel de yorumlasanız işin bununla sınırlı kalmadığı,yatırımdan para kazanmak için duyguların yönetimi ve disiplin şart.

Makale burda.İçerik çok güzel,eksikler olabilir ben kendi yorumumu da kattım.
http://www.journalofbehavioralfinance.org/pdf_files/up_down_charts.pdf

http://books.google.com.tr/books?id=Sc3wMcq6aO4C&pg=PA250&lpg=PA250&dq=Thomas+Mussweiler+and+Karl+Schneller&source=bl&ots=31cKmxWOKp&sig=RLI02PJbMYHg5adFh8uD-UA6C3g&hl=tr&sa=X&ei=rgmOUYLPM8bBtQanwIGgDA&ved=0CEcQ6AEwAw#v=onepage&q&f=false

Davranışsal iktisat sevenler için,konuyu derinlemesine ele alan süper bir kaynak,halka açık iki sayfasında teknik analiz yalan dolanından bahsediyor.Özdeş olmasa da aynı kapıya çıkıyor bu makaleyle

Thomas Smussweiler ve Karl Schneller isimli iki Alman psikoloji profesörü,grafiklerin satma ve satın alma kararları üzerindeki etkisini merak etmiş ve şu sonuçlar ortaya konulmuş:
Etiketler
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?