MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

ihracatçıların Dikkatine

2015 Yılı ihracatçıların Dikkatine, Ekonomi, Ithalat, ihracat,

Ak Blog SEO
4349759590016280108

ihracatçıların Dikkatine

29 Ocak 2015 Perşembe
2015 Yılı ihracatçıların Dikkatine, Ekonomi, Ithalat, ihracat,
http://www.akblog.net/2015/01/ihracatclarn-dikkatine.html
'EURO'YA DİKKAT EDİN!'
TİM Başkanı Büyükekşi, "İhracatçıların bütçe yaparken mutlaka trend analizi yapmaları ve döviz riskine karşı enstrümanları kullanmaları gerekiyor" uyarısında bulundu.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Euro'nun dolar karşısındaki değer kaybının toplam ihracata 8 milyar dolar külfet getirebileceğini belirterek, "İhracatçıların bütçe yaparken, geleceğe yönelik fiyat belirlerken mutlaka trend analizi yapmaları ve döviz riskine karşı enstrümanları kullanmaları gerekiyor" uyarısında bulundu.

2015 ihracatına ilişkin değerlendirmeler yapan Büyükekşi, küresel ekonomideki toparlanmanın kademeli ancak yavaş bir şekilde devam ettiğini, 2015'e ilişkin büyüme tahminlerinin de yakın dönemde gelişen riskler dikkate alınarak aşağı yönlü revize edildiğini anlattı.
Büyükekşi, "Batı-Rusya, Ukrayna-Rusya gerginliği, Orta Doğu'da yaşanan IŞİD krizi ve yakın coğrafyamızda yıllardır süregelen diğer gelişmeler başta olmak üzere, 2014 yılında yaşanan siyasi gerilimlerin bu yıl da etkileri devam edebilir. Son aylarda derinleşen Rusya krizi ile emtia ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün devam edeceği öngörüsünü de 2015'in temel riskleri arasında saymak mümkün" diye konuştu.


EURO/DOLAR PARİTESİ SON 11 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYELERİNE GERİLEDİ

Bu yıl gerek emtia fiyatlarında gerek Euro-Dolar paritesinde öngörüleri aşan düşüşler gerçekleştiğini anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:
"23 Ocak itibarıyla Euro/Dolar paritesi 1,12 seviyesini gördü. Hakeza, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2016 Eylül ayına kadar sürmesi beklenen aylık 60 milyar Euro'luk varlık alımı programı planlaması ve toplamda 1 trilyon Euro'yu aşan bir parasal genişleme öngörmesi ve yine İsviçre Merkez Bankası'nın Euro İsviçre Frangı kurundaki çıpayı kaldırması kararı akabinde paritede yaşanan düşüşün devam edeceği yönünde algıları artırmış görünüyor. Bu gelişmeler akabinde Euro/Dolar son 11 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

Bu gelişmeler ihraç birim fiyatlarına baskı oluşturabilecek önemli hususlar arasında yer alıyor. İhracatçılarımızın ani kur ve parite değişimlerinden etkilenmemek için gerekli önlemleri alması gerekiyor. O yüzden ihracatçılarımızın türev enstrümanlardan ve hedge işlemlerinden daha etkin şekilde faydalanmaları gerektiğini düşünüyoruz."

İHRACATÇILARIMIZ DÖVİZ RİSKİNE KARŞI ENSTRÜMANLARI KULLANMALI
TİM tarafından gerçekleştirilen 2014 3. Çeyrek İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarına göre, ihracatçı firmaların yüzde 43'ünün döviz risklerinden korunmak için herhangi bir araç kullanmadığını hatırlatan Büyükekşi, "İhracatçılarımızın bu alanda mutlaka daha proaktif olması gerektiğini gösteriyor. Euro'da son dönemdeki gelişmelere paralel olarak senelik bazda ortalamadan yüzde 10'dan daha fazla bir değer kaybı olacağını öngörüyoruz" uyarısında bulundu.
İhracatçılara dış ticaret ve yatırım finansmanı açısından her türlü kolaylığın azami seviyede sağlanması gerektiğini, geçen yılın son çeyreğinde paritedeki gelişmelerin ihracat birim fiyatına yüzde 4 baskı yaptığını anımsatan Mehmet Büyükekşi, bu yıl için de benzer bir senaryonun görülebileceğini anlattı.

TİM Başkanı Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:
Önceki yılın son çeyreğinde paritedeki gelişmelerin ihracat birim fiyatına yüzde 4 baskı yaptığını gözlemliyoruz. Gerileyen pariteyle bu oran önceki yıla göre toplam ihracata yüzde 5 birim fiyat baskısı yaratabilir. Bu da ihracata 8 milyar dolarlık etki yapabilir. İhracatçıların bu dalgalanmaları göze alarak bütçe yaparken, geleceğe yönelik fiyat belirlerken mutlaka trend analizi yapmaları ve döviz riskine karşı enstrümanları kullanmaları gerekiyor.

( http://www.cnbce.com/haberler/ekonomi/buyukeksi-den-ihracatcilara--euro--uyarisi )
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?