MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Çakalların Faiz Oyunu

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Çakalların Faiz Oyunu

8 Ağustos 2017 Salı

Çakalların Faiz Oyunu

Türkiye ekonomisi üzerine oyun oynayanların geleneksel senaryosudur... "Sonbaharsendromu!" Esasen, bu çevreler belli periyotlarla sürekli risk üretirler. Hatırlayalım. Yılbaşında bütün dertleri "Merkez Bankası" idi. Merkez Bankası'nın politika araçlarını kullanmadaki bağımsızlığını tartışmaya açıyorlar, yüksek faiz dayatmasında bulunuyorlardı. Kaşı açık boksör misali Merkez Bankası'na vurdukça vurdular. Ama Cumhurbaşkanımız kararlı durup, banka da temel ilkelerini muhafaza ve müdafaa edince, bir süre sonra geri çekildiler.
*Şimdilik Merkez Bankası'nın peşini bırakan malum piyasa oyuncularının, bu kez Hazine'yi tartışmaya açma çabasını dikkatle izlemekte fayda var.
Türkiye ekonomisinin en güçlü yanı konumundaki "kamu maliyesi ve borç stoku" başlıklarının yeni bir faiz spekülasyonu için bahane edilmesi kuvvetle muhtemel. Bununla birlikte ana noktayı gözden kaçırmamak lazım. Hazine, 2009 yılındaki küresel finansal kriz şartlarından sonra ilk kez bu yıl piyasaya yaptığı ödemeden daha fazla borçlanacak. Hazine'nin, borçlanma limitini artırma gerekçesini, samimi piyasa aktörlerine açık ve şeffaf şekilde anlatması gerekiyor. Kimse, Türkiye'nin 2016 yılında büyük bir belayı def ettiğini, hain darbe girişimini püskürttüğünü, ekonominin geçen yıl bir ara daraldığını, reel sektörü ve bankacılık kesimini ayakta tutma adına Hazine'nin ciddi yükler üstlendiğini göz ardı edemez.
Demem o ki... Gerçekler ortada iken, bu yılki borç limitinin aşılmasını bir sefere mahsus ve geçici gelişme olarak izah edecek tarzda piyasa yapıcısı finansal kuruluşlarla konuşulması büyük önem arz ediyor. Aksi takdirde, eşkal-ini iyi bildiğimiz bir grup piyasa çakalının Merkez Bankası faizlerini zorlamak için Hazine borçlanma faizlerine atak yapması sürpriz olmaz!***Bir diğer husus da "Kredi Garanti Fonu" (KGF) ile ilgili. Yine bildik çevrelerin eleştirilerine rağmen Fon, hükümetin yerinde kararı sayesinde üretim çarklarının dönmesini sağlayacak tarihi bir rol oynadı. Kredi Garanti Fonu'nun, 2018 ve sonraki yıllarda belirli limitler ve sektörler dahilinde devrede kalmasını düşünmek doğru olacak. 2017 yılının ikinci yarısından başlayarak KGF'nin yol haritasının güncellenmesi hem bankaları hem de firmaları rahatlatır. Üstelik finans sektörünün, kredi açmadaki isteksizliğini ve mazeretlerini de azaltır.
Özetle...
Önümüzdeki dönem, bilhassa kamu maliyesi alanında ince ayarlar yapılmasını gerektiren, mikro reçetelerin ön plana çıkacağı özellikli bir dönem olacak
Etiketler
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?