MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Antik Yunan'ın Bilinmeyenleri

Antik Yunan'ın Bilinmeyenleri hakkında makaleyi okuyunuz.

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Antik Yunan'ın Bilinmeyenleri

18 Haziran 2020 Perşembe

Antik Yunan'ın Bilinmeyenleri

Sizlere bu konumuzda özellikle tarihi merak edenleriniz için Antik Yunan hakkında bilgi vermek istedik. Geçmişe dönüş yaparak uzun bir tarih yolculuğuna çıkalım isterseniz.

Antik Yunan Evlilik Yaşı Aile Hayatı ve Toplumsal Yaşamı Nasıldı?

Atina ve Sparta şehirleri başta olmak üzere Antik Yunan'ın çok çeşitli adet ve gelenekleri vardır. Bebeklerin öldürülmesinden bize benzeyen düğünlerine ve aile yapısına dair birçok toplumsal alanda alışılmışın dışında çıkıyor. Antik Yunan'da aile ve kadınlar temelinde ele alınan yazıda kadınların evlenme yaşı ilginç bilgilere yer verdik.
Antik Yunan, Antik Yunan Hakkında Bilinmeyenler
Antik Yunan
Klasik Atina'da ve birçok Yunan şehrinde kadınların yasalarca belirtilmiş bir erişkinlik yaşı yoktu. Bu durum kadınların daima kyrios'larının (efendi, baba, amca, erkek kardeş ve elbette kocaları) emrinde olduğunu gösterir. Kadınlar mülk sahibi olamazdı. Kocalarını seçme şansları da yoktu.
Hayatını evde geçirecek bir kız, genelde 5 yaşında sözlenir ve 14 veya 15 yaşına gelince ailesi tarafından seçilen ve kendisinden iki kat yaşlı olan bir adamla evlendirilirdi. Yunan'da başlıca kaygı kızın mutluluğu değil, ailenin ve dolayısıyla soyun devamıydı. Erkekler polis için savaşırken kadınların hayattaki temel görevi çocuk doğurmaktı.

Antik Yunan Toplumunda Aile Yapısı Nasıldı?

Antik Yunan aile hayatını anlayabilmek için tarihi kaynaklara başvurmak gerekir. Tarihçi ve general Ksenophon şöyle yazmıştı: "Karım, evime adım atana kadar nasıl bir hayat sürdüğümü bilmiyordu, çok sınırlı bir hayatı vardı. Çocukluğundan beri gereksiz soru sormamak için eğitilmişti.
Antik Yunan, Antik Yunan Hakkında Bilinmeyenler
Antik Yunan Hakkında Bilinmeyenler
Böylece kadınlar (en azından teoride) toplumsal, siyası ve entelektüel hayatta  yer almadıkları için kocalarını yalnız özel hayatlarında görebilirlerdi. Yunan babaları, bütün babalar çocuklarına düşkündü.Ancak Sokrates'in ölümünden önce arkadaşlarıyla sohbet etmek için ailesini yanından uzaklaştırması görülmedik bir durum değildi.

Antik Yunan Toplumunda Evlilik Nasıldı?

Atina'da düğün kutlamaları üç gün sürerdi. Söz kesimi sırasında gelinin kyriosu gelini damada resmi bir biçimde teslim eder ve şu sözleri söylerdi: "Meşru çocuklar doğurması için bu kadını sana veriyorum." Düğün genelde dolunayda yapılırdı. Kutlamalar bir gün önce başlar ve bekâret tanrıçası Artemis, evlilik tanrıçası Hera ve aşk tanrıçası Aphrodite dahil çeşitli tanrılara kurbanlar sunulurdu.
Ardından gelin çocukluk oyuncaklarına veda eder ve onları tanrılara sunardı. Ailesinden bir kadın gelinin tören banyosu (louron nymphikon) için Killorhoe Çeşmesi'nden su taşırdı. Daha sonra gelin itinayla giydirilir ve kendisi için özel olarak hazırlanmış bir peçe takardı. Bu sırada damat da benzer bir şekilde banyo yapardı. Her iki ev de zeytin ve defne yapraklarıyla süslenirdi ve mür ile kutsanırdı. Damat öğleden sonra akrabaları ve sağdıcıyla birlikte gelinin evine gelirdi.

Antik Yunan Toplumunda Düğünler Nasıl Yapılırdı?

Tanrılara kurban sunulduktan sonra, gelinin kyrios'u tarafından verilen ziyafet başlardı. Bu, kadınların toplum içinde yemek yedikleri ender anlardan biriydi. Bununla birlikte kadınlar ayrı bir yerde otururdu. Geleneksel düğün yemeğinde, Persephone'nin simgelerinden, bereketi simgeleyen susam tohumları olurdu. Ardından konuklar geline düğün hediyelerini takdim ederdi. Kytrios, gelini damada resmen sunardı.
Antik Yunan, Antik Yunan Hakkında Bilinmeyenler, Tarih, Antik Yunan Tarihi, Antik Yunanlılar
Antik Yunanlılar
Antik Yunan düğünlerinde gelin ve damat bir savaş arabasına biner ve törenle damadın evine giderlerdi. Anne ve babası hâlâ hayatta olan bir çocuk geline eşlik ederdi. Çocuk, çift ve gelecekteki çocukları için zenginliği ve iyi talihi simgelerdi. Gelin, ev işlerini simgeleyen bir elek ve ızgara taşırdı. Eve ulaştıklarında kalabalık mutlu çiftin üzerine kabuklu yemişler ve kuru incir atardı. Çift daha sonra yatak odalarına çekilirdi. Dışarıda damadın arkadaşları tutkulu bir biçimde evlilik ilahileri söylerdi. Ertesi gün gelinin anne ve babası veya diğer akrabaları çiftin yeni evlerine hediyelerle birlikte gelinin çeyizini getirirdi. Ardından kapılar kapatılır ve gelinin tatsız ev işlerinden oluşan ev hayatı başlardı.

Antik Yunan Toplumunda Sparta Gelenekleri Nasıldı?

Sparta'da işler farklı bir şekilde gerçekleştirilirdi. Erkek çocuk kıyafeti giyen gelinin saçları dağıtılır ve kocası kadına tecavüz edecekmiş gibi yapardı. Bu cinsel şiddet, çiftin savaşçı çocuklar doğurması içindi. Evliliğin ilk yıllarında koca, kışladan kaçar ve geceleri gizlice karısını ziyaret ederdi. Çiftler ancak belli bir zaman geçtikten sonra beraber bir ev kurarlardı.
Bu duruma rağmen ve belki de giderek düşen doğum oranının bir sonucu olarak Spartalı kadınlar, hayatı boyunca kendisinden ortalama dokuz çocuk doğurması beklenen Atinalı kadınlardan daha özgür bir hayat sürebilirlerdi.

Antik Yunan'da Bebekler Neden Öldürüldü?

Yunanların doğum kontrol yöntemleri yoktu. Kürtaj tehlikeliydi. Bu nedenle başlıca doğum kontrol yöntemi yeni doğan çocukların öldürülmesiydi. Atina'da birinin çocuğunu öldürmesi yasadışıydı ancak baba hasta bir bebeği veya istenmeyen bir kız çocuğunu reddedebilirdi (Sparta'da hangi çocukların yaşayacağına devlet karar verirdi). Bebek şehrin dışında bir tepeye bırakılırdı. Bu bebeklerin çoğu ölse de, kimi zaman çocuksuz kadınlar bebekleri kurtarır ve kendi bebekleri gibi yetiştirirlerdi. Klasik polis bu terk edilmiş bebeklerin iskeletleriyle çevrilmiş olmalıdır. O dönemde hayat zordu.
-- 
---
Akblog.NET
Etiketler
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. Antik Yunan'ın Bilinmeyenleri hakkındaki makalemizi merak edenler için konuyu açtık.

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?