MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Bebek Emzirme Sıklığı Süresi

emzirme süresi ve sıklığı, çocuk bebek emzirme süresi, yeni doğan bebek emzirme…

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Bebek Emzirme Sıklığı Süresi

17 Ocak 2014 Cuma
EMZİRME SIKLIĞI VE SÜRESİ
emzirme süresi ve sıklığı, çocuk bebek emzirme süresi, yeni doğan bebek emzirme süresi, bebek emzirme zamanı, bebeğin emzirme süreleri, Sağlık, Eğitim, bebek gibi pürüzsüz bir cilt için, 

Doğumdan itibaren bebek her istediğinde emzirilmelidir. İlk aylarda bebek uyandığında genellikle açtır ve emzirilmek ister. İlk haftalarda emzirme aralıkları bir saat, iki saat gibi çok kısa olabilir. Her emzirme sonrası memede yapılan süt miktarı biraz daha artacağından, zamanla beslenme aralıkları uzayacaktır. Gün içinde ya da bebekten bebeğe emzirme sıklığı ve süreleri değişebilmekle birlikte ortalama 2-4 saattir. Ancak beslenme aralıkları için belirli saat aralıkları koymamak gerekir. Bebek her istediğinde emzirilmeli ve memelerin düzenli olarak boşaltılması sağlanmalıdır. Memelerin düzenli boşaltılması, süt yapımı için en iyi uyarandır. Bebeğin acıktığını ve emmeye hazır olduğunu gösteren belirtiler şunlardır; atiklik, kol ve bacaklarını oynatma, başını döndürme, elini ağzına götürme, el ve parmak emme, memeyi arama, dudak şapırdatma, emme hareketi yapma, hızlı nefes alarak ses çıkarmanın artmasıdır. Bu belirtiler görüldüğünde bebekler hemen emzirilmelidir. Ağlama daha geç acıkma belirtisi olduğu için bebeğin ağlaması beklenmemelidir. Emzirme süresini sınırlandırma, anne ya da bebeği ilgilendiren tıbbi neden yoksa önerilmez. Emzirmenin süresi sınırlandırılırsa emzirme problemlerine yol açabilir. Anneden bebeğe emme ile süt aktarımı her annede farklı olduğu için emzirme süresi de her anne ve bebek için değişiklik gösterir. Doğumdan sonra ilk günlerde bebeğin çene kasları güçlü olmadığı için daha uzun sürede memeyi boşaltır. Daha sonraki günlerde bebek memeyi daha hızlı boşaltacağından bu süre kısalabilir. Emzirme süresi ortalama 30 dakika veya her bir meme için yaklaşık 10-15 dk olmalıdır. Her anneye bir besleme süresi belirlemek uygun değildir. Annelere emzirmeye ne zaman son vereceğini öğretmek daha iyidir. Bebeğin emme-yutması yavaşlamışsa, memeler yumuşamışsa, bebek rahat görülüyorsa, uykuya daldıysa ve meme başını kendiliğinden bıraktıysa, bebek memeyle oynamaya başlamışsa emzirmeye son verilebilir.
Emzirirken Her İki Meme de Emzirilmeli midir? 
Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren karbonhidrattan zengin olan "ön süt" tür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. Ön süt daha suludur ve bebeğin susuzluğunu giderir, son süt ise yağdan zengin olduğu için bebeğin doymasını ve kilo almasını sağlar. Yani bebeğin hem ön süte hem de son süte ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem ön sütü hem de son sütü almış olur. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci memede verilebilir. Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise bir sonraki emzirmede diğer meme verilmelidir. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Bir çok bebek tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar. Son beslenmeden sonraki iki saat içinde emzirilen sütün % 75′i tekrar yapılır. Eğer emzirme süresi çok kısa olursa bebek son sütü alamaz. Yeterince son süt alamayan bebekler doymadıkları için sık sık emmek isterler ve huzursuz olabilirler. Bu nedenle bebek yağdan zengin son sütü alması için memeyi yumuşatıncaya kadar emzirilmelidir. Hep ön sütü alan bebeklerde ön sütteki yüksek laktoz içeriği nedeniyle fazla dışkılama, gaz sancısı ve avutulamaz ağlama görülebilir.

Emzirme Sonrası Bebeğin Gazını Çıkarma Bebek emzirilirken sütle birlikte bir miktar da hava yutabilir. Yuttuğu hava ona tokluk hissi verebilir ve onu rahatsız ederek ihtiyacı olan besini almasını engelleyebilir. Ya da gaz midesine baskı yaparak, bebeğinizin kusmasına sebep olabilir. Bu nedenle anne bebeği emzirdikten hemen sonra yatırmamalı, ilk memeyi emdikten sonra ve her emzirmeden sonra bebeğin gazını çıkarmalıdır.

Bebeğin yuttuğu havayı çıkarmak ve onu rahatlatmak için yöntemler:
• Bebek poposundan tutulup, başı annenin omzunuza gelecek şekilde yaslanır. Bebeğin sırtı yavaşça sıvazlanarak ve ritmik bir şekilde nazikçe vurularak gaz çıkarması sağlanır. Ağzından biraz süt gelme ihtimaline karşı annenin omzuna temiz bir havlu ya da bez konulmalıdır.
• Bebek yüzüstü annenin dizlerine yatırılarak nazikçe sırtı sıvazlanarak bebeğinizin gazını çıkartılabilir. Ağzından biraz süt gelme ihtimaline karşı dizlere temiz bir havlu ya da bez konulmalıdır.
• Bebek oturabildiğin de ise annenin dizine oturtulup, bir el ile göğsünden tutulur, diğer el ile sırtını sıvazlanarak gazı çıkartılabilir.

Emzirme ne kadar sürdürülmelidir? Emzirme 6. aydan sonra ek gıdalara başlanarak 2 yaşına kadar sürdürülebilir.

Annelerin emzirme sürelerine etki eden faktörler ;
• Doğumdan sonra ilk saat içinde emzirme ve 6 ay sadece anne sütü vermiş olmak • Doğumdan sonra bebek ve annenin aynı odada olması
• Bebeğin istedikçe emzirilmesi ve emzik kullanılmaması • Annenin sigara içmemesi ve yakın çevresi tarafından emzirme konusunda desteklenmesi
• Doğum öncesi hazırlık programlarına katılmak ve doğum sonrası işe geç başlamak

Anne sütünün bebeğe yetip yetmediği nasıl anlaşılır? Anne sütünün yapımı ve salgılanması bebeğin emme sayısı ve emme gücü ile doğru orantılıdır. Bebek anneyi ne kadar sık ve güçlü emerse anne sütü o kadar fazla yapılır. Bu nedenle sağlıklı bir annede anne sütünün yetersiz olması sık rastlanan bir durum değildir. Ancak anneler bebeğin ne kadar emdiğini görmedikleri için, bebeğin hep aç kaldığını düşünebilirler. Bazen de bebeğin gaz sancısı nedeniyle ağlaması yanlışlıkla anne sütünün yetmediği şeklinde algılanabilir. Bu durumda mama başlanması anne sütünün azalmasına hatta ilerleyen zamanlarda kesilmesine neden olabilir. Oysa iyi beslenen sağlıklı bir annenin sütü bebeği için yeterlidir. Anne sütü yeterli olduğunda bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi bebeğin beslenme ihtiyacını karşılar. Bu dönemde bebeğe su dahi verilmesi gerekmez.

Bebeğin yeterli anne sütü aldığını ve doyduğunu gösteren bulgular şunlardır:
• Bebek huzurludur ve uyuması iyidir (Emme sonrası yaklaşık 2-3 saat uyur).
• Günde beş-altı defa bezini ıslatır. İdrarı genellikle açık sarı renklidir.
• Cildi parlak ve gergindir. Buruşukluk, kuruma görülmez.
• Ayda en az 500 gram kilo almaktadır.
• Doğumdan sonra 15. günde doğum kilosuna ulaşır. (Bebekler doğumdan sonra doğum ağırlığının %10'unu kaybederler.

Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Yararlı olması dileğiyle.

    YanıtlaSil
  3. Bebekten bebeğe farklılık göstermekle birlikte yeni doğan bir bebek günde ortalama 10-12 kez emer. Doğumdan sonraki günlerde bebek tek bir memede 15-20 dakika boyunca kalmalı, eğer emmeye devam etmek isterse diğer meme emzirilmelidir.

    YanıtlaSil
  4. Şili den Gelen Turist Ahmet2 Nisan 2020 00:45

    Güzel. Evlenirsem ve çocuğum olursa.. uğrarım yine.

    YanıtlaSil
  5. Şili den Gelen Turist Ahmet9 Mayıs 2020 00:02

    Galiba çocuğum oldu. Ama çocuğumu o güzelim mis kokulu bebeğimi emzirecek yiğit delikanlı mert ve helal süt emmiş bir kadın lazım. Varsa gelsin böyle yiğit bir kadın.
    CV nizi yardımcım Ibrahim Tatlıses veya bahçıvan ım Fatih Terim e mail atabilirler. Uygun gördüğüm adaylara muhakkak dönüş yapılacaktır.

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?