MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Freelancer İş Üzerine

Freelancer iş ne demek konusunu anlattık sizlere bu konumuzda yine.

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Freelancer İş Üzerine

20 Aralık 2019 Cuma

Freelancer İş Üzerine Yapılan Güzel Bir Yorum

Freelancer, Freelancer iş ne demek, İnternet Bilişim, İş Kavramları, Özgürce işler

Hintlilerin ve Pakistanlıların piyasayı domine ettiği [freelancer.com]'da ilk işimi bir Pakistanlı'dan aldım :) Daha doğrusu iki kardeş bunlar, ortak hesap açmışlar. O zamanlar Python/yazılım bilgim de zayıf. Azmettim, gece gündüz çalıştım, yaklaşık bir haftada işi bitirdim. Bu arada o işe en düşük teklifi ben vermiştim, 12 dolar ile(+ 5 dolar da site kesintisi ile 17 dolar). Büyük ihtimalle o sebeple iletişime geçtiler benimle. Adamlar iş bitince direkt 12 dolarımı yatırıp “haydi eyvallah” diyebilirlerdi ama iş uzun sürdüğü için "Çok çalıştın. Sana borcumuz ne kadar?" dediler, ben de "Siz ne verirseniz ok" dedim. Adamlar 50 dolar yatırdılar.

Neyse, adamları işveren sanıyordum, meğerse aracılarmış. Birilerinden aldıkları işleri, oluşturdukları network'teki yazılımcılara paslıyorlar. Muhtemelen herhangi bir yazılım bilgileri yok. Sadece İngilizce'yi belli bir seviyede okuyup yazabilme vasfı ve biraz da organizasyon kabiliyeti ile çok güzel para kazanıyorlar. Adamlarla 2.5 yıldır çalışıyoruz. Bu süre zarfında ara ara iş pasladılar. Küçük bir ek gelir geldi onların işlerinden. Hâlâ da irtibatımız devam ediyor. Onun haricinde freelancer.com’da farklı birinden bir iş daha aldım, o kadar. Onlarca işe teklif verdim ama hiçbirini alamadım. Bunun haricinde, upwork.com’dan da bir tane iş alabildim, onda da yine onlarca projeye teklif vermiştim. Projeleri takip etmek, anlamak, hatta sağlam bir teklif verebilmek için bazı işleri yapıp bitirip iş verene “iş hazır” demek vs. çok zamanımı aldığı için iş takibi yapmayı bıraktım, sadece Pakistanlılar iş paslarsa ona bakıyorum. Onun haricinde farklı alanlara yöneldim, oyun geliştiriyorum şu an.
Son tahlilde:
*İşin içine girmeden bilemezsiniz. Girip de nasibinizi arayın derim. Mesela Upwork’te bir tane Türk yazılımcı profili denk geldi. Adam Java’cı, sadece web scraping yaptığını, başka iş almadığını ve bu alanda o platformdaki en iyi freelancer olduğunu yazmış profiline. yanlış hatırlamıyorsam 3.000 kadar iş almıştı ve oradan milyonlarca lira kazandığını tahmin ediyorum.
*Freelance işine girecekseniz, diğer çakalları vs. boş verip iş ahlakınızla ve etiğinizle orada bulunmanızı tavsiye ederim. İş verene karşı net olun. Bilmediğiniz şeye “bilmiyorum” deyin. Yetiştiremeyeceğiniz zamana iş teslim sözü vermeyin. Hata yapmışsanız kabul edin.
*Bu arada, iş esas siz ilk teslimi yapınca başlar. Müşteri ürünün bitmiş halini karşısında görünce esas o zaman ne istediğini veya istemediğini anlar ve değişiklik/ekleme talepleri gelir karşınıza. Bu durumlarda nasıl dans edeceğinizi zamanla öğrenirsiniz. Benim yöntemlerim: Eğer teslimden sonra benden kaynaklı bir problem ortaya çıkmışsa ek ödeme talep etmeden hataları düzeltirim. Projeye ek şeyler isterlerse, istedikleri şeyin zorluğuna göre ufak tefek ek ödemeler talep ederim. Çok küçük şeylerse ve iş veren ek ödemeye çok da yanaşmayacaksa “bu da benden olsun” derim.  İşle ilgili teknik destek hakkında sınır koymam. Tamamladığım bir işle ilgili bir yıl sonra bile bir ekleme veya düzeltme talep edilirse cüzi bir ek ücret karşılığında yapmaya çalışırım.
*Freelance iş takibi yapmak birçok yeni teknoloji, kavram ve konsepti duymanızı ve yerine göre de öğrenmenizi sağlar. Piyasada ne tür işler talep edildiğini, nelerin kullanıldığını vs. öğrenirsiniz.
*Bu arada, Hindistanlılarla ilgili işverenlerde de çok iyi bir algı yok. İlanın başlığında “No Indians” ibaresi yer alan projeler gördüm. Çok da enseyi karartmamak lazım. Siz kendinizi geliştirmeye ve iş takibine başlayın bence. Ben biraz da çok zaman ayıramadığım için iş takibi yapamıyorum. Yoksa heyecanlı ve zevkli bir iş aslında proje takibi yapmak.

İyi çalışmalar...


--
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?