MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Galata Kulesinin Mimari Yapısı

Galata Kulesinin Mimari Yapısı

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Galata Kulesinin Mimari Yapısı

24 Şubat 2019 Pazar

Galata Kulesinin Mimari Yapısı

Galata Kulesinin Mimari Yapısı
Galata Kulesinin Mimari Yapısı (Romanesk mimari)

İstiklal caddesinde bir araya gelmiş küçük bir kalabalığı seyrederken farklı mekan arayışları içerisindeydim. Çünkü biliyorum ki kalabalığın gittikçe daha yoğun olacağını ve bu durumun beni daha da tedirgin  bir hale sokacağını. Ayağa kalkmaya karar verdim ve etrafa yine bakınırken kendimi  kısa süreli bir yolculuktan sonra Beşiktaş iskelesine doğru gitmeye karar vermiş olarak gördüm. 
Galata'ya doğru gitmeye karar verdim. Kuleye yaklaştıkça anlamsız bakışlar ile birbirimize bakıyoruz ve nedense eskisi gibi olmadığını ve eski silüetinden de değer kalmadığı hissine kapıldım. Herkesin eğlence mekanı olarak gördüğü böylesi ihtişamlı bir yapı galiba nedenini bilmediğimiz bazı olaylardan ötürü insanlardan sıkılmış olmalı. Zevksiz ve tatsız aşkların uğrak mekanı olunca bir süre sonra ruhsal bir bunalıma girdiğini söyleyebilirim ama hala da geride yani arka planda kalan mekanları güzel görünüyor buna rağmen.  Yani Galata Kulesinin alt kısmında yer alan çingene sokakları nedense çok daha güzel geliyor. Belkide yapmacık aşkların buluşma noktası konumuna geldiği için midir bu söylemim bilemiyorum ve eski tarihi kokusunun yanı sıra o güzelim mimarı dokuları özelliğini yitirdiğinden de olabilir mi? Diye sorarsanız onuda bilemiyorum.
Bildiğim tek bir gerçek var ve o da Galata'nın artık insanlardan sıkıldığıdır. 


Aktaş.

Biraz da Tarihi mimarisi hakkında bilgi ekleyecek olursak;


İstanbul’un Galata semtinde bulunan bu kule 528 yılında inşa edilmiştir. Kuleyi yaptıran Bizans İmparatoru Anastasius’tur. Onun kuleyi yapmasının amacı ise Fener Kulesi olarak kullanmaktır. Kule zaman , savaşlar ve depremler gibi bir çok olaydan etkilenmiş ve hasar görmüştür. Her seferinde hasar o dönemki devlet tarafından onarılmıştır.


--
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. Kule çeşitli padişahlarla birlikte çeşitli amaçlarla kullanılmıştır. Sultan Süleyman zamanında esirler için hapishane olarak kullanılmıştır. 3. Murad zamanında ise ; astronomi bilgini Takiyüddin tarafından gözlem evi olarak kullanılmıştır.

    YanıtlaSil
  2. Mimari özellikleri ise ; uzunluğu 69.90 metredir. Çapı 9 metre ve ağırlığı yaklaşık olursak 10.000 tondur. Kullanılan malzeme ise ; işlenmemiş taşlar ve molozlardır. Kulede çeşitli intihar olayları da yaşanmıştır. Ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın 15 yaşındaki oğlu Vedat buradan atlayarak intihar etmiştir. Bunun üzerine şair ”Galata Kulesi” adlı şiiri yazmıştır. Kule son olarak 1967 yılında onarılarak şu anki halini almıştır.

    YanıtlaSil
  3. Galata Kulesi , turistik değer açısından önemlidir. Bu kulenin en tepesine çıkıldığında İstanbul’un manzarası net olarak görülmektedir. Ayrıca içinde bir lokanta bulunmaktadır. Kulenin içinde çeşitli oyun ve gösteriler turistler için sergilenmektedir.


    YanıtlaSil
  4. 1509 yılındaki depremde ise yine büyük hasar gören kule dönemin en büyük mimarı ”Hayrettin” tarafından onarılmıştır.

    YanıtlaSil
  5. Ve Galata Kulesinin mimarisi o kadar çekicidir ki, martılar bir an bile uzak duramaz...
    Belki de âşıklardır Galata'ya yüzyıllardan beri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki de.. Gerçek aşklara ihtiyacının en elzem olduğu bir döneme girdi Galata. Belkide bizi bekliyordur.

      Sil
  6. güzel beğendim

    YanıtlaSil
  7. Dünyanın en eski kulelerinden biri olan İstanbul’un simgesi Galata Kulesi, yerden çatısının ucuna kadar 69,90 metre yüksekliğe sahiptir. Ayrıca 9 katlı ve 2 adet asansör bulunmaktadır.

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?