MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

Engellilerin Hakları Nelerdir

ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARI NELERDİR? Konusunu okuyun.

Ak Blog SEO
4349759590016280108

Engellilerin Hakları Nelerdir

4 Eylül 2020 Cuma

ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARI NELERDİR?

Ülkemizde engelli bireylerin hakları anayasa ile korunarak, engelli bireylerin yaşamlarını daha kolay idame ettirebilmesini güvence altına almıştır. Her bireyin engel durumuna göre yaşadığı binlerce zorluk gözetilerek, anayasada yapılan düzenlemelerle birlikte engelli birey için çeşitli pozitif ayrımcılık gereği haklar tanınmıştır. 2010 yılında yapılan referandumla beraber anayasanın 10. Maddesine eklenen ibare ile, engelli bireye tanınan pozitif ayrımcılık eşitlik ilkesine aykırı olmadığı kanunlarla tescillenmiştir. Bu haklar bireyin durumuna, yaşına, mesleğine göre değişiklik gösterebilir. Devlet engelli bireyi, topluma yararlı hale gelecek şekilde özel eğitim vermek için tedbirlerini almalıdır. Bu durumu 5378 Sayılı Engelliler Yasası Madde 15;” Hiçbir gerekçeyle engellilerin eğitim alması engellenemez. Engelli çocuklara, gençlere ve yetişkinlere, özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, bütünleştirilmiş ortamlarda ve engelli olmayanlarla eşit eğitim imkânı sağlanır.’’ İle koruma altına almışlardır. 
ENGELLİ BİREYLERİN HAKLARI NELERDİR?
Engelli Hakları

İşte sizin için derlediğimiz engelli haklarından bazıları: 

Engelli Kimlik Kartı:

Engelli bireyin ve refakatçisinin toplu taşıma araçlarını ücretsiz kullanabilmesi için verilen bir karttır. Bireyin engeli %40 ve üzeri ise bu haktan yararlanabilir. Engelini kanıtlayan belgeleri ile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine müracaat edilerek kart temin edilir.

Kamusal Alanlarda Engelli Bireye Sağlanan İndirimler:

-Su indirimi:

En az %30 olarak belirlenen bu indirim belediyeler tarafından sağlanır. İndirim zorunluluğunu yerine getirmeyen belediyeleri de şikâyet hakkı vardır. Elektrik ve doğalgazda indirim yoktur. 

-Ulaşımda indirim:

Engelli kartı ile tanınan ayrıcalıkların yanında, şehirler arasında da çeşitli kolaylıklar sağlanmaktadır. THY ekonomik sınıf biletlerinde engelli bireylerin %25 indirim hakkı mevcuttur. Şehirler arası %30 indirim sağlanmıştır, refakatçi indirim dahilinde değildir. TCDD ve Deniz Yolları ile yapılan seyahatlerde engelli kartı geçerli olup ücretsiz bilet hakkından yararlanılabilir. 

-TTNET ve Fiber İnternet İndirimi:

Engelli bireyin üzerine aboneliklerde %25 yapılmaktadır. Yaş sınırlaması yoktur. Uydunet ve Turkcell Superonline gibi firmalar da %25 indirim uygularken, cep telefonu operatörlerinin de çeşitli indirimleri vardır. 

-Vergilerde İndirim:

Engelli bireyin durumuna göre farlılık gösterebilen vergi indirimleri de mevcuttur. Gelir Vergisi, Emlak Vergisi, Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi vergilerin indirimlerinin yanında Tıbbi, Medikal Ve Eğitim Araç Gereçleri İçin KDV indirimi de uygulanmaktadır. İndirim oranları değişiklik gösterebilir.

Makale Editörü: Hüseyin AKTAŞ | Akblog.NET


-- 
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. Bu konumuzda sizlere Engelli bireylerin hakları nelerdir içeriği hakkında bilgi vermeye çalıştık. Konuya dair daha fazla detay bilgi için engelli arkadaşlarımızın bulunduğu ildeki Sosyal Hizmetler binasına giderek gerekli tüm bilgileri alabilirler.

    YanıtlaSil
  2. Engelli arkadaşlarımızın konuya dair sormak istedikleri soruları yorum olarak sorabilir veya sitemizin iletişim bölümünden bizimle iletişime geçerek gerekli sorularınıza cevap verecek biçimde, alanında uzman araştırma ekibi arkadaşlarımız cevap vermeye çalışacaklardır.

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?