MWN9LGx8LGF4NWZcMqR5NWVdLTcsynIkynwbzD1c

MENiSKÜS YIRTIKLARI

Menisküs Menüsküs Yırtıkları Nasıl ve Neden Olur? Sağlık Bakanlığı.

Ak Blog SEO
4349759590016280108

MENiSKÜS YIRTIKLARI

19 Ekim 2020 Pazartesi

Menisküs Menüsküs Yırtıkları Nasıl ve Neden Olur?

Sizlere bu konumuzda menisküs yırktıkları üzerine sağlık bakanlığı verileri baz alınarak detaylıca bilgiler vermeye çalıştık.  Konuyla ilgili aklınıza gelebilecek her türlü sorununuzu konu altından yorum arak dile getirebilirsiniz.  Araştırma makale uzman yazarımız Eva AKTAŞ sizler için sorunuza cevap vermeye çalışacaktır. Öncelikle menisküs sorunu yaşayanlara geçmiş olsun diyerek makalemizin yararı olması dileğiyle sizleri konumuzla başbaşa bırakalım.
Menisküs Yırtıkları Sağlık Sorunları
Menisküs Yırtıkları


Menisküsler dizin sık yaralanan yapılarındandır. Akut menisküs yırtıklarının insidansı 100.000de 60–70 dir. Erkeklerde daha sık görülür. İç menisküs yırtıkları dış menisküs yırtıklarından 3 kat daha fazladır. Dış menisküsün daha haraketli olması yaralanma riskini azaltır. Buna karşın akut ön çapraz bağ yırtığı olan hastalarda genellikle lateral menisküsün arka boynuzunda uzunlamasına ya da oblik yırtıklar meydana gelir. 30 yaşın altındaki hastalarda travmaya bağlı yırtıklar sık iken, 30 yaşın üzerindeki hastalarda dejeneratif kompleks yırtıklar artış gösterir. Genç hastalar üzerinde yapılan prospektif bir çalışmada akut ön çapraz bağ yırtığı olan hastalarda lateral menisküs yırtığı insidansı %57 bulunmuşken medial menisküs yırtığı insidansı %36dır (18). Menisküs yırtığı oluşmasında aşın rotasyon ile fleksiyon-ekstansiyon hareketlerinin kombinasyonu ön plandadır. Özellikle dejeneratif menisküslerin yırtıklarında belirgin bir travma öyküsü olmayabilir. Bu hastalarda merdiven çıkarken, bir yerden doğrulurken, günlük aktiveteler içinde olabilecek tökezleme, takılma gibi diz eklemini zorlayıcı haraketler sonrasında yırtıklar olabilir. Menisküs yırtıklarının etyolojisinde ön planda gelen, sportif travmalardır. Menisküs lezyonu oluşturma riski en fazla olan futbol'dur, bunu atletizm, Amerikan futbolu ve kayak izler (19, 20, 21). Yaralanma mekanizması, semptomların süresi, semptomları artıran aktiviteler, hasta yaşı, aktivite seviyesi, dizde veya aynı taraf ekstremitede önceden bir yaralanma olup olmadığı hastaya sorulması gereken önemli sorulardır. 

Menisküs yırtıklarının belirtileri nelerdir? 

  • Hasta tipik olarak akut bir  yaralanmadan sonra diz içinde sıvı ya da kan birikmesine bağlı olarak yavaş
  • bir şişme ile başlayan, yük bindirme ve dönme manevraları ile ağrı ve bazen dizde klik sesi tarif eder.
  • Hastalar batma ya da yırtılma hissederler. Yırtılan menisküsün hangisi olduğuna bağlı olarak hasta
  • ağrıyı dizin iç ya da dış kısmında hissedebilir.  Dizde kilitlenme, kova sapı yırtık olarak tanımlanan
  • menisküs yırtığının belirtisidir. Yaralanma şiddetli ise menisküs yırtığına diz yan bağ ve çapraz bağ
  • yırtıkları da eşlik edebilir. Bu durumda dizde boşalma olabilir yani hasta yürürken dizini kilitleyemez
ve  birden bükülme olur.

Menisküs belirtileri başlıca bulgular şunlardır

Ağrı: Yeni oluşan yırtıklarda ağrı çok kuvvetlidir. Medial veya lateral eklem çizgisinde hassasiyet önemli bir bulgudur. Menisküsleri innerve eden sinir olmadığından hassasiyet ve ağrı kapsüler ve sinovyal yapılara komşu sinovitle ilgilidir. 
Effüzyon: Menisküs lezyonlarında dizde şişlik gelişimi genelde bir kaç gün içerisinde olur ve bu menisküsün yırtılmasına değil sinovial ve ligamentöz yapışma yerlerindeki kopmalara bağlıdır. Yaralanma sırasında kısa sürede ortaya çıkan effüzyon genellikle hemartrozun belirtisidir, kapsül ve bağ yapısının devamlılığını bozan durumlarda ortaya çıkabilir. Menisküsün periferindeki vasküler yapıların yaralanmasına bağlı hemartroz olabilir. Effüzyonun olmaması menisküs yırtığı olmadığı anlamına gelmez. 
Kilitlenme: Teşhis açısından önemli bir bulgudur. Dizin değişik fleksiyon derecelerinde ani olarak takılıp, hiç hareket etmemesi şeklinde tanımlanabilir. Kilitlenme kova sapı yırtıklarında serbest menisküs parçasının eklem içine sıkışması ile olur. Kilitlenme menisküs yırtıkları için patognomik değildir; eklem içi serbest cisimler, tümörler gibi nedenlerle de kilitlenme olabilir. Ayrıca yalancı kilitlenmelerden de ayırmak gerekir, kapsülün posteriorunda yaralanma sonrası oluşan kanamalarda, kollateral bağların ve hamstring kaslarının spazmına bağlı yalancı kilitlenme olabilir. Kilitlenme aralıklı veya persistan olabilir. 
Boşalma hissi: Menisküs arka boynuz yırtıklarında hasta hareket sırasında ekleminde bir 
kayma duygusu olduğunu belirtebilir. Öncelikle ön çapraz ve yan bağın rüptürleri ilk olarak akla gelmelidir. Kuadriseps atrofisi, effüzyon varlığı, eklem faresi, patellar kondromalazi gibi diğer rahatsızlıklarda da olabilir (20, 21, 22). Kuadriseps atrofisi menisküs yırtığına özgün değildir. Daha çok dizdeki kronik bir bozukluğu gösterir. 
Menisküs yırtıklarının ayırıcı tanısında; çapraz bağ yaralanmaları, kollateral bağ yaralanmaları, kıkırdak lezyonları, fibrotik medial plika, yağ yastıkcığı posttravmatik inflamasyonu, retinakulum yırtıkları ve serbest cisimler sayılabilir
Kaynak: Sağlık Bakanlığı - Eva AKTAŞ

Benzer konular.


-- 
---
Akblog.NET
Ak Blog SEO - Google SEO Eğitimleri Dokümanları
  1. Menisküs yırtıklarının ayırıcı tanısında; çapraz bağ yaralanmaları, kollateral bağ yaralanmaları, kıkırdak lezyonları, fibrotik medial plika, yağ yastıkcığı posttravmatik inflamasyonu, retinakulum yırtıkları ve serbest cisimler sayılabilir

    YanıtlaSil
  2. Menisküs yırtıklarının belirtileri nelerdir?
    Hasta tipik olarak akut bir yaralanmadan sonra diz içinde sıvı ya da kan birikmesine bağlı olarak yavaş
    bir şişme ile başlayan, yük bindirme ve dönme manevraları ile ağrı ve bazen dizde klik sesi tarif eder.
    Hastalar batma ya da yırtılma hissederler. Yırtılan menisküsün hangisi olduğuna bağlı olarak hasta
    ağrıyı dizin iç ya da dış kısmında hissedebilir. Dizde kilitlenme, kova sapı yırtık olarak tanımlanan
    menisküs yırtığının belirtisidir. Yaralanma şiddetli ise menisküs yırtığına diz yan bağ ve çapraz bağ
    yırtıkları da eşlik edebilir. Bu durumda dizde boşalma olabilir yani hasta yürürken dizini kilitleyemez

    YanıtlaSil
Konu hakkında sormak istediklerinizi yazabilirsiniz.
AK Blog SEO

Read. Think. Exercise (Oku. Düşün. Uygula.)

SEO | SEO | Hukuk | İngilizce Kursu |
Siz hayal edin. Biz Hayata geçirelim.
Akblog.NET
Whatsapp İletişim Formu×
Bilgileriniz
İstek Bilgileriniz
iletişime geç

Merhaba!

Webekle@gmail.com adresine e-posta gönderin veya aşağıdaki temsilcilerimizden biriyle WhatsApp ile iletişime geçin.

Yönetim Ekibi Yönetici ile iletişim geçin.
+905050251428
Destek Ekibi Eva ile iletişime geçin.
+905050251428
Doğrudan arayabilirsiniz +905050251428
Destek Saatleri 09:30 - 17:30
Merhaba! Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
×
Nasıl Yardımcı olabilirim?